Taroty - Obecná charakteristika

08.01.2011 02:03

 

Tarotové karty jsou jedním z nejoblíbenějších druhů karet používaných při výkladu z karet.
 
Pod slovem tarot se skrývají speciální karty, které jsou a byly často využívany při získávání odpovědí na nejrůznější otázky z oblasti osobního života čipro výklady budoucnosti z karet.
Tarotové karty se poprvé objevily v Evropě ve středověku, ale podle některých legend pochází buď ze staré Indie nebo jsou pozůstatky starověké egyptské civilizace.
 
Ať už tarot vznikl jakkoliv, každá tarotová karetní sada obsahuje 78 karet rozdělených do dvou částí. První z nich je podobná moderním hracím kartám, ale v odlišných barvách a s kartou Rytíře v každé barvě. Zbývajících 22 tarotových karet představuje tzv. Velká arkána, které jsou s tarotem nejčastěji spojovány.
 
Jak je tarot používán?
 
Pro výklad z tarotových karet jsou karty náhodně vybírány ze sady a seřazeny. Každá tarotová karta má určitý základní význam, který závisí na pořadí karty při výkladu. Význam karet může být využíván při výkladu z karet jako základ pro meditaci či hlubší poznávání sebe sama. Tarotové karty lze také vykládat ve vztahu k dalším mystickým naukám, jako např. astrologii. Výklad tarotových karet a jejich pořadí lze zkoumat několika způsoby, které představují určitou analogii vlastního duševního vývoje.
 
Funguje tarot?
 
Odpověď na otázku záleží na tom, co od tarotu očekáváte. Kvalitní tarotový výklad od zkušené kartářky může být příjemným oživením při řešení některých životních problémů a rozhodnutí, ať už je symbolika karet náhodná či ne. Slavný psychiatr C. G. Jung považoval výklad z karet za prostředek k usnadnění poznávání sebe sama, sebezdokonalování a dosažení duševního klidu a vyrovnanosti.
 
Mnoho lidí používá tarot k odhadování a věštění budoucnosti. Myšlenka, že na základě určitého neobjasněného a tajemného mechanismu může výklad tarotových karet předurčovat budoucí události, má mnoho zastánců. Lidé, se zkušenostmi s tarotovými kartami, jejich studiem a výkladem, tvrdí, že každý výklad z karet je jedinečný a nabízí určité indicie o možném budoucím vývoji. Odpůrci výkladu z karet tvrdí, že správné předpovědi jsou pouze dílem náhody. Ať už je pravda jakákoliv, určitě platí, že tarot a jeho výklad nabízí všem zájemcům výjimečnou příležitost k sebepoznávání a zdokonalení.
 
Velká arkána
Tyto trumfové karty mají za cíl odpovědět na otázky k aktuální situaci tazatele. Často jsou spojovány i s astrologickými učením a planetami. Dokážou vám odpovědět na konkrétní otázky a poukázat na různé související okolnosti v životě dané osoby. Jsou označeny římskými čísly od 0 do XXI.
 
Dvorní karty
Dvorní karty jsou spojeny s nejdůležitějšími osobami v našem životě. Poradí nám, v čem se máme zlepšit a zdokonalovat. Mohou nám pomoci odhalit skrytý talent.
 
Malá arkána
Karty Malé arkány se týkají drobnějších událostí v životě člověka. Jsou rozděleny podle barev na 4 skupiny po 10 kartách.