Ostatní planety

07.01.2011 04:52

 

Jupiter

Jupiter se v tradiční astrologii nazýval "Velké štěstí" a podle jeho postavení v domě se usuzovalo, v jaké životní oblasti člověk nalezne své štěstí. Jupiter je symbolem expanze, rozšiřování obzorů, vzdělávání, cestování, úspěchu ve společnosti, moudrosti a laskavosti. I on má však své negativní stránky, v tom případě může znamenat přejídání se, sklony k tloustnutí, pýchu, ješitnost, rozpínavost.

Saturn

Saturn je protihráčem Jupitera a v tradiční astrologii se nazýval "Velké neštěstí". To však vůči němu není spravedlivé. Saturn představuje omezení v určité oblasti našeho života, úzkost, překážky, problémy, ale zároveň symbolizuje řád, autoritu (spolu se Sluncem je symbolem otce), systematičnost, vytrvalost, trpělivost, zodpovědnost, přísnost. Saturn nás nutí, abychom se s daným problémem vypořádali. Představuje také velkou část našeho Stínu.

Uran

Uran je planetou náhlých a prudkých změn, vytržení, oddělení se, revoluce, vzpoury, osvobození se, technického pokroku a všeho nového, moderního, úrazů a nehod. V horoskopu poukazuje na oblast, ve které se chceme od ostatních odlišit, kde nejsme ochotni se podřídit, přejímat názory druhých, kde možná potkáme zvláštní, originální jedince. Uran boří staré a vytváří něco úplně nového. Přináší také intuici a zájem o astrologii.

Neptun

Neptun je planetou, která vše zahaluje rouškou tajemství, rozmazává, rozpouští, zamlžuje, mate, idealizuje. Je spojen se vším nehmotným, nehmatatelným, iracionálním - se sny, fantazií, intuicí, mystikou a transcendencí, hlubinami lidské duše. Může poukazovat na závislost na drogách či alkoholu, na útěky do světa snů před problémy reálného světa. Někdy jsou to útěky do duševních chorob. Důležitý bývá v horoskopech umělců.

Pluto

Pluto je nejvzdálenější známou planetou naší sluneční soustavy. Někteří astrologové tvrdí, že má zanedbatelný vliv. Podle mých zkušeností velmi záleží na jeho zapojení do horoskopu. Při silném postavení je i jeho vliv silný. V horoskopu je především planetou transformace. Jeho postavení naznačuje, v jaké oblasti se má člověk proměnit, zbavit starých, přežitých postojů či názorů. Pluto od nás vyžaduje autenticitu. Můžeme si ponechat jen to, co je skutečné, opravdové a životaschopné, to ostatní musíme odevzdat. Pluto také představuje silnou vůli, manipulaci, touhu ovládat druhé, nevědomí, skrývaná tajemství, sexualitu. Symbolizuje to co je v nás skrytého, latentního a co můžeme objevit a rozvinout.