Obecná charakteristika

07.01.2011 04:14

 
Astrologie je věda provázející lidstvo od samých počátků. Zabývali se jí už nejstarší civilizace v Indii, Číně, starém Egyptě a později také v Řecku a Římě. Astrologie měla a dodnes pořád má mezi ezoterickými a okultními vědami výsadní postavení, protože se opírá o přesné astronomické výpočty a její vazba k astronomii byla vždy velmi těsná.

Astrologie se nezabývá jen Slunečním znamením (Znamení zvěrokruhu). Pokud se určí také postavení ostatních planet v okamžiku našeho narození, nabídne se nám fascinující pohled do nitra naší osobnosti.

Astrologie studuje vztahy mezi událostmi na Zemi a seskupením planet na obloze. Je to nejstarší vědní obor, kterým se zabývali lidé v nejrůznějších dávných civilizacích. Pramení ze stejného zdroje jako potřeba náboženství nebo touha po porozumění vztahu okolního prostředí k vlastnímu já. Astrologie je z části vědou, neboť zahrnuje empiricky pozorovatelné fenomény (jako například pohyb planet), z části uměním, protože užívá symbolů, které je třeba interpretovat.

Astrologie je založena na holistické filozofii, podle níž vesmír - a všechny věci uvnitř něho, člověka nevyjímaje - je jednotou vnitřních vazeb a vzájemných závislostí. Tato hypotéza je nedílnou součástí východních náboženství a zdá se, že ji podporuje například i kvantová fyzika. Astrologie osobnostní je založená na přesvědčení, že jednotlivec ztělesňuje kvalitu okamžiku, kdy se narodil. Studiem tohoto okamžiku o něm můžeme mnoho zjistit. Odvěké otázky o podstatě astrologie, tedy o tom, zda planety mají něco společného s lidským chováním, přetrvávají do dneška. Je to naprosto logická otázka, zvláště když vezmeme v úvahu obrovské vzdálenosti mezi naší planetou a dalšími planetami ve sluneční soustavě.
 

Znamení zvěrokruhu v astrologii

Zvěrokruh se rozděluje na zvěrokruh siderický a zvěrokruh tropický.
 
Zvěrokruh siderický, tvořený dvanácti souhvězdími, která mají stejná jména jako znamení zvěrokruhu, vůči nimž se posunují v důsledku precese. Vlivem precese se do ekliptiky dostalo též souhvězdí Hadonoš, které však nebývá považováno za jeho součást.
 
Zvěrokruh tropický, tvořený dvanácti znameními zvěrokruhu od jarního bodu počínaje Beranem, s nimiž pracuje astrologie. Do zvěrokruhu patří ještě následující znamení: Býk, Blíženci, Rak, Lev, Panna, Váhy, Štír, Střelec, Kozoroh, Vodnář, Ryby. Pás začíná jarním bodem, který se však vlivem precese posouvá.
 
Domy je v horoskopu nazýváno 12 úseků, významově odpovídajících znamením.Helénská astrologie používala rovněž dělení horoskopu na osm domů, které bylo později opuštěno. Pravděpodobně bylo odvozeno z ještě staršího přístupu, kdy byl obraz nebeské sféry dělen jen na čtyři rohové domy.
 
 
 
Slovníček pojmů Astrologie
 
V souvislosti s horoskopy a jejich výkladem jste se setkáváte s řadou termínů. Přináším vám malý přehled základních pojmů a jejich význam.
Ascendent
Je to znamení, které v době a na místě narození vychází na východní straně oblohy. Je to způsob, jakým se projevujete a prezentujete v životě pod vlivem znamení vašeho ascendentu. Planeta, která vládne Vašemu ascendentu má velký význam.
Aspekt
Aspekty jsou vzájemné úhlové vzdálenosti dvou planet (úhel mezi dvěma planetami ve zvěrokruhu). Mezi významné však patří jen takové aspekty, které lze získat dělením kruhu (360 stupňů) různými čísly na příslušné díly, čímž se získají základní vzdálenosti používané zejména v astrologii.
Mezi takové významnější aspekty patří: Konjukce, Opozice, Trigon, Kvadratura, Sextil
Descendent
Je to znamení, které v době a na místě narození zapadá na západě oblohy. Říká vám mimo jiné, jaký druh lidí a nebo vztahů přitahujete.
Domy
Počet domů je dvanáct. Každý dům je svým způsobem spojen s některým znamením zvěrokruhu. Planety se zde projevují v konkrétních oblastech lidského života. Více o domech a jejich významu se dozvíte zde.
Konjukce = 0 stupňů
V astrologii symbolizuje počátek nebo konec určitého cyklu, počáteční jednotu, pramen života. Spojující, splývající, svázaný - spojuje působení vlivu planet.
Kvadratura = 90 stupňů
V astrologii velmi disharmonický aspekt, přinášející krize, těžkosti a boje, ale právě pro své napětí i motivaci k dalším činům. Provokující, konfliktní - vyvolává napětí mezi planetami.
Kvalita
Živly existují ve třech různých vztazích mezi energií a formou. Kardinální - představuje ohromnou hybnou sílu. Pevná - dává hlubší a přesnější výraz kardinální kvalitě. Proměnlivá - rozdává energii generovanou v kardinálních a soustředěnou ve fixních znameních.
Opozice = 180 stupňů
V astrologii je považována za velmi disharmonický aspekt působící napětí a konflikty. Symbolizuje dualitu, rozdělení protikladu. Opozice, konfrontace - planety se navzájem brzdí.
Polarita
Hvězdná znamení se dělí na znamení "mužská" a "ženská".
Sextil = 60 stupňů
Dobře spolupracuje - spojuje působení planet.
Trigon = 120 stupňů
V astrologii velmi harmonický aspekt spojující různé prvky bez vynaložení námahy a se zcela přirozenou samozřejmostí. Symbolizuje dosažení rovnováhy. Harmonující, plynoucí, - vliv spojující působení planet.
Živly
Oheň, země, voda, vzduch. Každé znamení na svůj živel. Jsou různým projevem energie.