Merkur ve znameních

07.01.2011 04:26

 

Merkur symbolizuje v horoskopu inteligenci, způsob myšlení, úsudek, komunikaci - ústní i písemnou, navazování kontaktů. Je spojen s obchodem, cestováním, zručností, obdobím dospívání. Znamená vzdělávání, přizpůsobivost, pružnost, proměnlivost. Také však povrchnost, neklid, nesoustředěnost, podvod a lež, intriky. V horoskopu může symbolizovat sourozence.
 

Merkur v Beranu

Myšlení je rychlé, někdy vede k unáhleným závěrům. Vynalézavost, čilost, zájem o nové věci a techniku. V komunikaci Merkur v Beranu znamená rychlé vynášení soudů, snadné navazování vztahů, komunikativnost, subjektivitu. Někdy hádavost, nesoustředěnost, neschopnost naslouchat druhému, tvrdohlavost.
 
Merkur v Beranu mají například Charles Chaplin, Hans Christian Andersen, Alžběta II., Eric Clapton, Albert Einstein.
 

Merkur v Býku

Myšlení je pomalé, důkladné, realistické a konzervativní. Merkur si zde potřebuje vše v klidu ověřit a promyslet. To může činit problémy ve chvílích, kdy je nutné rychle uvažovat a rozhodnout se. Někdy umíněnost, nechuť přijmout nové myšlenky, malá duchapřítomnost. Merkur v Býku komunikuje rozvážně, zajímá se o materiální stránku života, je praktický.
 
Merkur v Býku mají například Clint Easwood, Jean Gabin, Sigmund Freud, Gabrielle Sabatini, John Fitzgerald Kennedy.
 

Merkur v Blížencích

Myšlení je bleskurychlé, zvídavé a zvědavé, vysoká inteligence, hodně různorodých zájmů. Protože Blíženci skvěle zachází se slovy, Merkur zde přináší vynikající komunikační schopnosti, vtipnost, ironii, kritičnost. Také nestálost v názorech, neschopnost rozhodnout se, povrchnost, překrucování, sklony k intrikám, podvodům a lžím. Prostě nespolehlivé bytosti.
 
Merkur v Blížencích mají například Marilyn Monroe, Ota Pavel, Jiří Voskovec, John Wayne.
 

Merkur v Raku

Myšlení podléhá citům a pocitům. Je velmi opatrné, citlivé, subjektivní a je ovlivňováno fantazií. V diskusi se někdy projeví nepružnost myšlení - neschopnost opustit určitou myšlenku a změnit názor. V komunikaci dá Merkur v Raku hodně na své pocity, vzpomínky a často se chová přecitlivěle, lítostivě, vztahovačně a ukřivděně.
 
Merkur v Raku mají například princezna Diana, Carl Gustav Jung, Alexander Dumas.
 

Merkur ve Lvu

Myšlení je vskutku královské. Merkur ve Lvu vše zná, má vždycky pravdu a všem ji musí dát náležitě najevo. Inteligence je vysoká, jasná, smysl pro logiku a syntézu, schopnost řešit problémy. V komunikaci dává najevo svou převahu, dokáže druhého přesvědčit. Je otevřený, přímý, poctivý, ale těžko přiznává, že nemá pravdu.
 
Merkur ve Lvu mají například Dana Medřická, Johann Wolfgang Goerhe, Napoleon Bonaparte, Lino Ventura, Bill Clinton.
 
 

Merkur v Panně

Myšlení je bystré, logické, analytické. Smysl pro detail, puntičkářství, kritičnost, racionalita, metodičnost. Merkur v Panně potřebuje mít vše utříděno, zaškatulkováno, spočítáno. Potřebuje systém a řád. Komunikace je jasná, přímá. Merkur zde nedokáže lhát. Někdy však malichernost, šťouralství, úzkostlivost a nervozita.
 
Merkur v Panně mají například Antonín Dvořák, Agatha Christie, Robert Redford, Ludvík XIV., Claude Debussy.
 
 

Merkur ve Vahách

Myšlení je logické, smysl pro abstrakci, potřeba rovnováhy. Potíže s rozhodováním, neustále o všem přemýšlí a pohlíží na daný problém ze všech možných úhlů, aby našel nejsprávnější a nejspravedlivější řešení. V komunikaci opatrnost, diplomatičnost, tolerantnost. Merkur ve Vahách se obává, že se někoho dotkne, nechce být radikální, někdy je roztržitý.
 
Merkur ve Vahách mají například Brigitte Bardot, Jaroslav Ježek, Giuseppe Verdi, Alain Delon, Friedrich Nietzsche.
 

Merkur ve Štíru

Myšlení je hluboké, koncentrované, pronikavé a intuitivní. Merkur ve Štíru miluje vše tajemné, skryté a chce se problému dostat až na dřeň. Sklony k negativismu ho vedou k opatrnosti a podezřívavosti. V komunikaci odtažitost, neprůhlednost, kritičnost, ostrý vhled do situace, pomstychtivost, manipulace s druhými, neschopnost přiznat prohru.
 
Merkur ve Štíru mají například John Lennon, Walt Disney, Pablo Picasso, Jan Zrzavý, František Bílek.
 
 
 

Merkur ve Střelci

Myšlení bystré, nezávislé, hledící k dalekým obzorům. Schopnost syntézy, zájem o jazyky, filozofii a duchovní studia. Někdy značný idealismus, naivita, povrchnost, nesoustředěnost. V komunikaci Merkur ve Střelci značí otevřenost, snadné navazování vztahů, vtipnost, také však netaktnost, neklid, nespolehlivost, nedůslednost.
 
Merkur ve Střelci mají například Vlastimil Brodský, Isaac Newton, Woody Allen, Ludwig van Beethoven, Jimi Hendrix.
 
 

Merkur v Kozorohu

Myšlení je soustředěné na problém, vážné, konzervativní, vytrvalé a realistické. Při bádání jde do hloubky. Praktický a logický intelekt. V komunikaci se projevuje opatrnost, uzavřenost, chlad, kritičnost. Merkur v Kozorohu je spolehlivý, zaměřený na materiální stránku života, také však fanatický, nesnášenlivý a nepřístupný novým myšlenkám a nedokáže odpustit a zapomenout.
 
Merkur v Kozorohu mají například Gérard Depardieu, Božena Němcová, Jan Werich, Elvis Presley.
 

Merkur ve Vodnáři

Myšlení pokrokové, nezávislé, idealistické, vynalézavé, originální, revolucionářské. Intelekt je ostrý, zaměřený na budoucnost. Velká fantazie a intuice, která přináší nové a nové nápady. V komunikaci lehkost, snadnost při seznamování, přátelskost, přímost. Merkur ve Vodnáři hlásá svobodu slova, je liberální a touží po pokroku a spravedlivější společnosti.
 
Merkur ve Vodnáři mají například Ema Destinová, Bedřich Smetana, František Drtikol, Karel Čapek, Jules Verne.
 
 

Merkur v Rybách

Myšlení silně ovlivněno city. Tendence přizpůsobovat myšlenky prostředí a přejímat bezvýhradně názory, ovlivnitelnost, naivita, pasivita. Schopnost vcítit se do druhých, dobročinnost, fantazie, intuice. V komunikaci může Merkur v Rybách druhého zahltit záplavou slov nebo může mlčet jako ryba, případně působit velmi zmateně, iracionálně a chaoticky.
 
Merkur v Rybách mají například Victor Hugo, Elisabeth Taylor, Abraham Lincoln.