Domy

07.01.2011 04:53
V horoskopu naleznete dvanáct domů, které svým charakterem odpovídají jednotlivým znamením zvěrokruhu. Domy představují oblasti života zrozence. Vypočítávají se na základě času i místa narození dotyčného člověka. Existuje více způsobů výpočtu domů, ale všechny mají na stejném místě hrot prvního domu, tzv. Ascendent - bod který stál na východě v okamžiku zrození a Medium Coeli (Střed nebe) - nejvyšší místo na obloze v okamžiku zrození.

Definice domů:
Díky rotaci Země kolem vlastní osy se každých přibližně 24 hodin vystřídají nad našimi hlavami postupně všechna znamení zvěrokruhu. Analogicky k dělení horoskopu na dvanáct znamení podle ročního pohybu Země kolem Slunce, je rovněž horoskop dělen na dvanáct domů, jejichž existence je odvozena právě z rotace Země a jejichž poloha je závislá nejen na přesném čase (pohybují se průměrnou rychlostí 1 stupeň za 4 minuty), ale i na místě pozorovatele nebo události.

Denní část: Domy 7 až 12. Jde o část oblohy, která se nachází v zadaném čase a místě nad obzorem.
Noční část: Domy 1 až 6. Jde o část oblohy, která se nachází v zadaném čase a místě pod obzorem.
Východní část: Domy 10 až 12 a 1 až 3. Jde o část oblohy nacházející se v zadaném čase a místě na východe.
Západní část: Domy 4 až 9. Jde o část oblohy nacházející se v zadaném čase a místě na západe.


Astrologické vlastnosti jednotlivých domů:
1. dům (Ascendent)
Vypovídá o tom, jak se člověk chová, jaké má tělo, vzhled. Ascendent symbolizuje porod, a to jak člověk začíná nový den či novou akci. Jak se bude v životě prosazovat a jak ho bude vnímat jeho okolí. V prvním domě naleznete útlé dětství a babičku.
 
2. dům
Vypovídá o financích a hmotném majetku, který člověk získá vlastní prací. Také o tom jak s těmito penězi bude hospodařit, jestli je rozmnoží či utratí. Dále tu jsou vlastní hranice, které si vytváříme a zda je dokážeme udržet.
 
3. dům
Je to dům vzdělávání, komunikace ústní a písemné, krátkých cest a blízkého okolí. Patří sem naši sourozenci, příbuzní, sousedé a spolužáci - lidé, které si nevybíráme, kteří nám jsou dáni.
 
4. dům (IC - Hlubina nebe)
Rodina - do které jsme se narodili i jakou si vytvoříme v dospělosti, rodiště, nemovitosti, matka (případně otec), dědičné nemoci, zděděné talenty. Představuje naše kořeny - co je v nás nejhlouběji uloženo a z čeho vycházíme.
 
5. dům
Vlastní děti, zábava, radost, naplňování vlastního štěstí, hry, milostné vztahy, erotika, tvořivost a organizační schopnosti. V tomto domě je vše co člověk dělá pro své vlastní potěšení.6. dům
Každodenní práce, rutina, zvládání běžných povinností, služba. Péče o tělo, hygiena, diety, zdraví a běžné nemoci. Také zde najdeme podřízené, vztah k nim a péči o drobná zvířata.
 
7. dům (Descendent)
Je protipólem Ascendentu (kde je naše já) a představuje Ty - ty druhé se kterými přicházíme do kontaktu. Je zde manželství, partner a dědeček. Také soudy, zjevní nepřátelé, právní vztahy. Planety, které se nacházejí v tomto domě, máme tendenci nepoužívat a odevzdat je třeba svému partnerovi.
 
8. dům
Dům transformace - místo, kde máme zemřít a znovu se narodit. Je to také dům smrti, dědictví, sexuality, citového odevzdání a splynutí s partnerem. Jsou tu peníze, které získáme bezpracně - majetek partnera, úroky…
 
9. dům
Vysokoškolská studia a další vzdělávání, daleké cesty, cizina a vztah k ní, poznávání jiných kultur, náboženství, filozofie a ideály. Při špatné aspektaci xenofobie, vyhnanství, nehody na cestách.
 
10. dům (MC - Střed nebe)
Nejvyšší místo horoskopu ukazuje, kam až se člověk může nejvýše dostat v rámci svého povolání. Je tu společenské postavení, veřejný život, sláva, úspěch, kariéra, vzestup a případně i pád. Také zde najdete jednoho z rodičů - spíše otce.
 
11. dům
Děti ne vlastní (např. osvojené či vyženěné), přátelé, pomoc a protekce. Jedinec se zde snaží zapojit do nějaké skupiny, spolku a naplňovat společný sen.
 
12. dům
Dům uzavřených prostor - nemocnice, vězení, kláštery, dětské domovy… Jsou zde překážky, skrytí nepřátelé, dlouhodobé nemoci, které často vyžadují léčbu v nemocnici, osamocení, vyhledávání samoty, obětování se. Také však duchovní růst a skrytí přátelé.