Chiromantie - obecná charakteristika

07.01.2011 18:47

 

Co je to chiromantie: chceme-li pojem chiromantie přeložit do naší řeči, znamená to v češtině "věštění z ruky". Rozložíme-li toto cizí slovo na dvě části, potom chiro značí v cizích složených slovech vztah k rukám ( např. řecky ruka se řekne chjeri) a mantika znamená věštění nebo věštectví. Chiromantie je jeden z oborů, který má vztah k astrologické vědě.

Historie chiromantie: během celé své doby prošla chiromantie vývojem, ale v hlavních zásadách se nezměnila. Její počátky jsou znám ze starého Egypta. Již tenkrát lidé poznávali souvislosti mezi přírodou, vesmírem a člověkem. Tyto poznatky dále rozvíjeli Sumerové a Babyloňané a čtení z ruky se tak dále zdokonalovalo. Nakonec se dostalo i do Evropy. Ve starém Řecku byli vysoce vážení věštci, kteří z dlaně, jejího tvaru a čar neboli linií dokázali vyčíst povahu a osud člověka. Vzniklo tak velké kulturní dědictví, ke kterému se i v současné době vracíme a dnes se tímto oborem zabývají i vědečtí pracovníci na celém světě. Řada z nich se shodne na tom, že lidská dlaň je vedle lidského oka nejvěrnějším obrazem člověka.

Z které ruky věštíme? Čte se z obou. Je důležité, která ruka je dominantní a která pasivní. Při hodnocení ruky je otázka praváctví a leváctví a toho na kterou ruku je třeba se soustředit, zásadní. Chiromanté už dávno objevili, že každá z páru rukou zachycuje a odhaluje jiné životní aspekty. U praváků je levá, tedy pasivní ruka spojena se soukromou a intimní částí osobnosti, představivostí, instinktivními reakcemi , přirozenými vlohami a potenciálními schopnostmi, které nám byly dány do vínku. Tato ruka odhaluje poznatky o dětství, zděděných sklonech a vrozených zdravotních předpokladech. Pravá čili aktivní, dominantní ruka odhaluje společenskou roli jedince a ukazuje, jak se projevuje navenek. Podrobné zkoumání této ruky poskytne informace o vašich schopnostech rozumově uvažovat o tom, jak využíváte svého nadání a jak jste rozvinuli své schopnosti. Tato ruka představuje vaše vědomé já, osobnost zralého dospělého. Obsahuje také informace o zdraví a běhu událostí ve vašem životě.